Amit a pupusasról elsősorban tudni kell: nevét, ahogy írjuk, úgy ejtjük. Egy hagyományos salvadori étel, kézzel készített tortilla szerűség, kukorica liszttel készül eredetileg (kipróbálható) és kerek változatban. Múltja évszázadokra tekint vissza a Pipil törzsek által, a mai El Salvador területén.
Egyszerű a tészta összeállítása, a töltelék nem kevésbé, az elkészítésről és a sütésről nem is beszélve.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
150 ml víz
50 ml olaj
1 tk. sütőpor
1 tk. só
Töltelék:
5 dkg bacon
5 dkg kolbász
1 fej lila hagyma
10 dkg sajt
1 kis kanál mustár
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek. tejföl
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és pihentetjük. A bacont, a kolbászt és a hagymát felkockázzuk, majd serpenyőben egyszerre megpirítjuk őket. Egy tálba tesszük a tejfölt, a zúzott fokhagymát, a mustárt és ráreszeljük a sajtot. Majd mehet bele a megpirult kolbászos-hagymás bacon. A tésztát 5 felé osztjuk, kinyújtjuk és mindegyikbe teszünk 1 evőkanál tölteléket. A széleit lenyomkodjuk, és serpenyőben megpirítjuk mindkét felét 3-4 percig.
Tipp: A pupusas nem csak ezen formájában,hanem kerek vagy háromszög, vékonyan tekercselt formában is variálható. A töltelék lehet bármi, arra ügyeljünk, hogy a húsféléket előtte készítsük el,a tészta sütési idejének rövidsége miatt. Ez lehet darált hús, sertés pl. gyros vagy más fűszerezésben,a fellelhető maradékokat is jól hasznosíthatjuk.
Jó étvágyat!