A gnocchi (gnocchi di patate eredeti nevén) egy olasz krumplis tészta, magyarul nudli. Megegyezik a szilvás gombóc és a nudli tésztájával.
Hozzávalók:
1 kg főzni való burgonya
kb. 30 dkg liszt
1 tojás
só
Elkészítése:
Főzd meg héjában a krumplit. Fontos, hogy minél lisztesebb, főzni való krumplit használj. Ha megfőtt, akkor szűrd le, és még melegen hámozd meg. A megpucolt krumplit nyomd át krumplinyomón egy deszkára, amire előtte lisztet szitáltál.. Dolgozd össze a krumplit és a lisztet gyorsan, mert ragadni fog és akkor egyre csak lisztet kell hozzá adni, amitől a tészta nem lesz lágy. Néhány másodperc az egész, utána add hozzá a tojást és azzal is dolgozd össze. Formázz belőle gombócot. Oszd kisebb darabra, az egy kiló krumpliból készült tésztát, kb. 8-ra. Lisztezett deszkán sodorj ezekből hosszú rudakat. Kb. 2 cm átmérőjűeket, vagyis kétujjnyi magasak legyenek. Egy éles késsel vágd fel 2-3 cm-es darabokra.
Ez után jön az egyetlen művelet, amit a magyar nudlival nem szoktunk csinálni. Az olaszok vagy egy villa hátsó oldalával, vagy kifejezetten erre használt eszközzel kis vájatokat formáznak a gnocchiba.
Egyszerűen görgesd végig a villád hátulján egy határozott mozdulattal. Néhány gnocchi után rájössz, hogy milyen erővel kell nyomni. Ennek az az értelme, hogy miután megfő és tálalod, ezekben a mélyedésekben jobban felszívja a szószt, ízletesebb lesz a tészta. Forrásban lévő sós vízbe dobáld bele a gnocchikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, szűrd le és kész is van. Bármilyen szószt adhatsz mellé.
Jó étvágyat!